AKTUELNO

Najmanje 14 osoba je poginulo u snežžnim olujama koje su poslednjih dana pogodile Evropu, a najtežže stanje je u Alpima.

Austrijski zvaničnici podigli su upozorenje na lavine na najviši mogući nivo u nekoliko regiona, a oko 350 stanovnika nemačke pokrajine Bavarske je zatrpano snegom, prenosi AP.

U pojedinim delovima Austrije i na jugu Nemačke i dalje su zatvorene škole, a nekoliko autoputeva je blokirano.

Foto: Tanjug

Kako se navodi, blokiran je put blizu Minhena, a spasioci na kamionima pokušavaju da dostave hranu zavejanim zajednicama u Bavarskoj.

Austrijski mediji preneli su da je jedan učitelj (62) poginuo dok se skijao u austrijskom Mariaceler Burgeralpe kada je pao i ostao zakopan u snegu.

Foto: Tanjug

Opasnost od lavina povećala se u toku noći, a u Štajerskoj je opasnost od lavina podignuta na najveći, peti nivo.

Kako se navodi, za danas se očekuju snežžne padavine uz jak vetar, što možže dovesti do snežžnih nanosa i pokretanja lavina.

Osim lavina i sneg stvara probleme i u saobraćaju.

Tako se na autoputu A12 u Austriji zbog velike količine snega srušilo stablo što je dovelo do poteškoća u saobraćaju.

Foto: Tanjug

Di Prese prenosi da je oko 1.000 domaćinstava u Tirolu ostalo bez struje, a očekuje se da bi u toku dana taj broj mogao da poraste.

U Donjoj Austriji oko 270 domaćinstava je bez struje, a najviše su pogođeni okruzi Melk, Šajbs Lilinfeld, a prekid snabdevanjem električnom energijom uzrokovalo je to što je vetar srušio drveće na vodove, ali i zbog nanosa snega.

#Evropa

#Nevreme

#Sneg

'